Пилотът на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев не е оцелял.

Това обяви в ефира на бТВ военният министър Георги Панайотов.

"Получихме информация, съгласно която може да се заключи със сигурност, че майор Терзиев не е оцелял", заяви министърът и допълни, че за него пилотът е герой.

Издирвателната операция обаче продължава. Търси се черната кутия на самолета - за да се проучи какво се е случило. По думите му, ако тя не бъде открита в рамките на четири дни, информацията в нея ще бъде унищожена от водата.

В останките на изтребителя на майор Валентин Терзиев, паднал в морето в района на Шабла, е намерен биологичен материал,  съобщи по-рано през деня на брифинг във Варна днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Пробите са пратени за ДНК анализ, но не са добър знак за съдбата на майора, който загуби връзка с радарите 45 минути след полунощ на 9 юни при тренировъчен полет с МиГ-29 - посочи тогава Ефтимов.

В акцията са включени кораби, вертолети и катери, участват Военноморските и Военновъздушните сили, както и Гранична полиция. 

Според адмирал Евтимов има още останки на самолета на дълбочина от около 70 метра. В момента той и експерти от флота преговарят с частна фирма за наемане на техника, с която да се извадят още останки.

От МО излязоха и със съобщение на сайта си.

"При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!", гласи то.