Лидерите на срещата на върха на Г-7 ще призоват за ново, прозрачно разследване от Световната здравна организация (СЗО) за произхода на коронавируса, се казва в изтекъл проект на комюнике за срещата, съобщава на уебсайта си британският в. "Гардиън".

Призивът е инициатива на администрацията на Джо Байдън и следва решението на президента на САЩ да разшири американското разследване за произхода на пандемията, като разузнаването проучва хипотезата, че тя е тръгнала от лаборатория в китайския град Ухан.

До днес остава широкият консенсус между учените, че COVID-19 е прескочил върху човек от животински гостоприемник в естествено събитие. Теренно разследване от експерти на СЗО по-рано тази година стигна до заключението, че е „изключително малко вероятно“ пандемията да е започнала в лаборатория.

Според Блумбърг, която е получила проекта на комюнике, Г-7 също ще се ангажира да достави 1 млрд. допълнителни дози коронавирусни ваксини през следващата година, за да ускори глобалната защита срещу болестта.

Преди пристигането си на срещата Байдън каза, че САЩ ще се ангажират да закупят 500 милиона дози от ваксината за разпространение в развиващите се страни.

Комюникето, чиято чернова традиционно „изтича“ преди срещата на върха на Г-7, трябва да бъде финализирано в неделя след тридневна среща в Корнуол, Югозападна Ангрлия. На срещата на върха през 2020 г. във Франция лидерите се отказаха от публикуването на списък с ангажименти, след като Доналд Тръмп отказа да подпише писмото.

Според съобщението на Блумбърг, тазгодишното комюнике ще съдържа ангажимент за справяне с принудителния труд в глобалните вериги за доставки, включително в секторите на соларните панели и на облеклото и там, където той включва принудителния труд на малцинства.

Комюникето също ангажира лидерите на ЕС, САЩ, Канада, Япония и Великобритания да предприемат действия срещу Пекин заради потискането на уйгурските мюсюлмани в Синдзян.

Той ще включва съгласие за прекратяване на ненужните търговски ограничения върху износа на ваксини, заедно с ангажименти за преминаване към автомобили с нулеви емисии и обещание за ново финансиране за справяне с извънредните ситуации в климата, като същевременно подчертава необходимостта да се гарантира дългосрочната устойчивост на публичните финанси, след като възстановяването от икономическите последствия от пандемията е твърдо установено.

Ще има призив към Русия да се справи с хакерските групи на нейна територия, които извършват киберпрестъпления.