ВСС прие двете кандидатури за втория избор на шеф на Върховния касационен съд (ВКС). Както е известно, на първия тур на 25 септември нито едната от двете номинирани съдийки - Павлина Панова и Таня Райковска, не можа да събере нужното квалифицирано мнозинство от 17 гласа.

Зам.-председателката на ВКС Павлина Панова отново ще е претендент за поста, след като 5-има членове на Висшия съдебен съвет пак я номинираха. Един от тях - Камен Иванов каза, че и представянето на Панова на първия тур, а и времето след това са дали "вътрешна мотивация" да я предложат отново. Той напомни съвсем вкратце преимуществата на наказателната съдийка, като каза, че те са били подробно описани на първия тур. Както е известно, Панова е име и в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, където редовно гледаше дела като резерва на българската титулярка Здравка Калайджиева.

Смята се, че тя не се яви на конкунса за нов български представител в ЕСПЧ след провала на първия конкурс за ВКС, именно за да опита отново  да кандидатства.

Новото предложено име е това на съдия Лозан Панов (съвпадението на фамилиите е напълно случайно, б.а.) от Върховния административен съд (ВАС). В представянето му Светла Петкова от съвета накратко разказа професионалната му биография.

Той е роден през 1971 г.,  а към днешна дата има правен стаж от 17 г. и 10 месеца. Интересно е, че е завършил гимназия по изкуства. Докато е бил извън съдебната система, е бил юрисконсулт на НОИ и Министерството на финансите. 

След като е бил шеф на Административния съд в София, Панов от 2012 г. правораздава във ВАС. Източници на Клуб Z казаха, че е изключително добра кандидатура -  компетентен и балансиран магистрат с международно признание.

Интересно е, че съдия Панов е от състава на ВАС, който излезе с тълкувателно решение, че глобите по фиш от мобилни камери на КАТ са незаконни. Основанието беше, че юридически погледнато, няма как да бъде доказано дали полицаят не е употребил недобросъвестно устройството. 

Кандидатката от първия конкурс Таня Райковска се е отказала от надпреварата, съобщи Светла Петкова и й благодари за участието.

Окончателният избор за шеф на ВКС е насрочен за 29 януари.