ЕС и САЩ ще си сътрудничат пред нарастващата икономическа, политическа и военна мощ на Китай.

Това е записано в проект за изявление на срещата им на върха на 15 юни в Брюксел, предаде Ройтерс. Агенцията е получила достъп до документа.

На срещата си във вторник ЕС и САЩ ще поискат отново, „прозрачно, основано на доказателства. . . и свободно от намеса“ разследване на произхода на COVID-19, засечен първо в Китай в края на 2019 г., се казва още в текста.

Освен това американският президент Джо Байдън и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, ще поемат ангажимент да отменят преди 1 декември митата върху стоманата и за избягване на нови трансатлантически търговски спорове.

Лидерите двете страни ще обещаят и да сложат край до 11 юли на отдавнашния спор заради субсидиите за самолетостроителни компании.

Постоянните представители на членките на Съюза в Брюксел ще обсъдят проекта днес.

„ЕС се надява срещата на върха със САЩ да помогне за бързото уреждане на двустранните търговски спорове и за укрепване на трансатлантическия съюз с цел посрещане на глобалните търговски предизвикателства“, заяви днес изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Той говори пред Европейския парламент в Страсбург.

Джо Байдън ще посети Брюксел за първи път, откакто стана президент на САЩ през януари.

„Като мерки за изграждане на доверие трябва да деескалираме и решим търговските спорове“, каза още Домбровскис.

Двете страни вече премахнаха митата след близо 17-годишен спор за помощите за производителите на самолети „Еърбъс“ и „Боинг“. САЩ обаче запазват засега въведените от администрацията на Доналд Тръмп мита върху вноса на алуминий и стомана от ЕС.