Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС и САЩ ще си сътрудничат пред нарастващата икономическа, политическа и военна мощ на Китай.

Това е записано в проект за изявление на срещата им на върха на 15 юни в Брюксел, предаде Ройтерс. Агенцията е получила достъп до документа.

На срещата си във вторник ЕС и САЩ ще поискат отново, „прозрачно, основано на доказателства. . . и свободно от намеса“ разследване на произхода на COVID-19, засечен първо в Китай в края на 2019 г., се казва още в текста.

Освен това американският президент Джо Байдън и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, ще поемат ангажимент да отменят преди 1 декември митата върху стоманата и за избягване на нови трансатлантически търговски спорове.

Лидерите двете страни ще обещаят и да сложат край до 11 юли на отдавнашния спор заради субсидиите за самолетостроителни компании.

Постоянните представители на членките на Съюза в Брюксел ще обсъдят проекта днес.

„ЕС се надява срещата на върха със САЩ да помогне за бързото уреждане на двустранните търговски спорове и за укрепване на трансатлантическия съюз с цел посрещане на глобалните търговски предизвикателства“, заяви днес изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Той говори пред Европейския парламент в Страсбург.

Джо Байдън ще посети Брюксел за първи път, откакто стана президент на САЩ през януари.

„Като мерки за изграждане на доверие трябва да деескалираме и решим търговските спорове“, каза още Домбровскис.

Двете страни вече премахнаха митата след близо 17-годишен спор за помощите за производителите на самолети „Еърбъс“ и „Боинг“. САЩ обаче запазват засега въведените от администрацията на Доналд Тръмп мита върху вноса на алуминий и стомана от ЕС.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.