Сенатът на САЩ одобри с 68 на 32 гласа амбициозен пакет законодателни мерки за засилване на конкурентоспособността на страната по отношение на китайските технологии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подкрепената и от двете партии мярка упълномощава отделянето на около 190 милиарда долара за ускорено развитие на американския технологичен сектор и за научни изследвания, както и изразходването на около 50 млрд. долара за увеличаване на американското производство и изследвания в областта на полупроводниците и телекомуникационното оборудване.

Законопроектът трябва бъде одобрен и от Камарата на представителите в Конгреса, преди да бъде изпратен в Белия дом, за да бъде подписан от президента Джо Байдън и да придобие силата на закон.

Законопроектът беше представен като "исторически текст" за противодействие на икономическата заплаха от страна на Китай и неговия авторитарен модел, отбелязва Франс прес.

"Ако не направим нищо, дните ни на господстваща свръхсила може да приключат", предупреди лидерът на мнозинството на Демократическата партия в Сената Чък Шумър точно преди гласуването.

Този законопроект проправя пътя за най-мащабните инвестиции в науката и технологиите от поколения.

Онзи, който спечели надпреварата за технологиите на бъдещето -изкуствен интелект, квантовата информатика, ще бъде световният икономически лидер, каза по-рано той.