Лихвите по кредити и депозити неминуемо ще падат. В момента има огромно предлагане на пари и нищожно търсене, така че е съвсем реално това да се случи. Това коментира председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на СиБанк Петър Андронов, който участва на конференция за банковата стабилност, организирана от Асоциация "Банка на годината".

Според него в момента банките са задръстени от депозити, а кредитирането е спряло. Наблюдаваме една свръхреактивност на кризисни ситуации. След лоши новини търсенето на кредити просто спира, обясни Андронов. Според него банките в българия са в кондиция да осигурят растеж в икономиката, но за целта е необходимо да има политическа стабилност и стабилност на обществените отношения.

Ако има стабилност няма причина лихвите да не паднат до процентите в Централна и източна Европа. По депозитите лихвите могат да бъдат 1%-1,5%, а по кредитите 4,5%-5%, каза още шефът на СиБанк.

Според Андронов в момента банките са задръстени от депозити, изплащането на чиито лихви свивало банковите печалби заради слабото кредитиране.

Живеем в уникални времена. Имаме отрицателни лихви в Европа и това продължава вече дълго време. Наскоро нашата банка майка депозира при нас пари при отрицателна лихва, тъй като и лихвите на Европейската централна банка са отрицателни. Това показва, че има и външни източници за растеж извън рекордните депозити, посочи банкерът.

Пред Клуб Z Андронов уточни, че има сериозни резерви за значителен ръст на кредитирането както на фирмите, така и на гражданите. Единственото условие е да има политическа стабилност, добави той.

Софи Бертан-Хадживелчева

В конференцията за банковата стабилност участва и Софи Бертан-Хадживелчева, ръководител "Държавна помощ за финансовите услуги" в Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия.

Тя уточни, че полученото наскоро разрешение за отпускане на държавна помощ за Първа инвестиционна банка е свързано с изпълнението на строги условия.

Извършва се постоянен мониторинг дали те се изпълняват, а това е в интерес както на самата банка, така и на държавата, обясни Хадживелчева.

Тя уточни, че от началото на банковата криза Еврокомисията е одобрила получаването на държавна помощ от общо 111 банки.

Бившият финансов министър Милен Велчев в компанията на подуправителя на БНБ Калин Христов по време на конференцията.