Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) облекчават препоръките си пътуване до повече от 110 държави и територии, включително Япония преди олимпийските игри там, предаде Ройтерс, информира БТА.

Общо 61 страни, които досега бяха в списъка на най-високорисковите държави ("Ниво 4", с препоръка до тях изобщо да не се пътува), сега са в "Ниво 3" и до тях биха могли да пътуват изцяло ваксинирани хора.

От 4-тата най-висока степен, да не се пътува, предупреждението за България също вече е "Ниво 3" - "Преосмислете пътуването".

Други 50 страни и територии са прехвърлени в "Ниво 2" или "Ниво 1", каза говорителка на центровете.

Страните, оценени като най-нискорискови по отношение на коронавируса, сега включват Сингапур, Израел, Южна Корея, Исландия, Белиз и Албания.

В списъка на държавите от "Ниво 3" са Франция, Еквадор, Филипините, Република Южна Африка, Канада, Мексико, Русия, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Хондурас, Унгария, Италия и др.

Висш служител на Държавният департамент, каза че департаментът е в процес на преразглеждане на съветите си за пътуване съгласно промените, огласени от Центровете за контрол на заболяванията.

До момента днес Държавният департамент е понижил оценката си за риска за повече от 90 страни и територии, в това число Япония.

На 24 май държавният департамент призова да не се пътува до Япония заради нова вълна от случаи на коронавирус преди олимпийските игри в Токио, чието начало е насрочено за 23 юли.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че промяната е следствие от преразглеждането на критериите за здравните им препоръки за пътуване.