Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В шест училища в страната четвъртокласници не са правили диктовка по одобрения от МОН аудиофайл, а по друг текст, съобщиха от министерството. На 27 май се проведе ежегодното въшно оценяване по български език и литература, което е с цел установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище. От 57 307 писмени работи обаче 90 са били с различен текст на диктовката.

В някои случаи това изглежда като техническа грешка - в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Старо Оряхово например са имали проблем с резархивирането на изпратения от МОН аудиофайл и са поискали такъв от близко училище, а от там са им пратили грешния. Наказани са директорът и четирима членове на училищната изпитна комисия.

В други случаи обаче има видни опити за манипулация. В две от изпитните зали в ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари. Петима квестори са с предупреждение за уволнение. 

В 159-то ОУ "Васил Левски" в София пък в една от залите е ползвана аудиодиктовка на издателство. Квесторът е получил забележка, а директорът - финансова санкция. 

Нарушения има и в училища в Айтос, Богданица, Луковит. На някои места квесторите директно са дали на децата лист с диктовката, който да препишат. На други пък са установени диктовки с почерк, различен от този при отговорите на други въпроси от теста.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.