"Адвокатурата, когато мълчи, трябва да бъде чута."

Това заяви пред журналисти тази вечер новоизбраният председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ивайло Дерменджиев.

Поводът е, че адвокати и съдии се събраха пред сградата на Съдебната палата в София на мълчалив протест. Те са срещу избрания от мнозинството във ВСС (вкючително с монолитните гласове на прокурорите) проект за тотална реформа на съдебната карта.

Както Клуб Z писа, т. нар. Модел 4, на който се спряха "здравите сили" във ВСС, предвижда окръжните съдилища да станат първоинстанционни, а районните да разглеждат единствено леки и бързи дела - мерки за неотконение, запори, възбрани при домашно насилие.

Над 50 районни съдиища би трябвало да се превърнат териториални отделения. Също така се предвижда част от районните съдии да бъдат повишени в окръжни, а окръжните съдии да отидат в апелативните съдилища, които пък ще разглеждат дела като втора инстанция.

Критиците изтъкват, че това е масово повишаване без конкурс. а пък граждани ще останат без достъп до правосъдие.

Днес Дерменджиев каза пред медии, че адвокатите са се събрали на протест, за да подкрепят съдиите и гражданите. По думите му реформата на съдебната карта т.нар. "Модел 4" не е достатъчно добре обсъдена и не отговаря на очакванията на съдии и адвокати. Според него трябва да се проведат допълнителни обществени и професионални обсъждания по темата.

"Считаме, че "Модел 4" не е решение на проблемите със съдебната карта в България", каза съдията от Софийски градски съд Емил Дечев пред медиите. По думите му реформата цели по-скоро да реши проблема с бързото и срочно организиране на конкурси в съдебната система. (защитниците на модела изтъкват, че системата сега е напълно "затлачена" откъм повишения на по-горно ниво и един районен съдия може 15-18 години да гледа елементарни дела, без шанс да се издигне, б.р.).

Дечев обаче посочи, че с реформата ще се създадат много други проблеми.

"Надявам се, че ВСС ще чуе гласа не само на съдиите, които са против модела, но и на адвокатските колегии, нотариусите, частните съдебни изпълнители, представителите на обществеността и общинските съвети", каза той.

Дечев, който е и сред най-разпознаваемите лица на Съюза на съдиите в България, припомни, че има внесена във ВСС подписка от над 500 съдии срещу реформата.