Протести съпътстват възобновяването на круизните пътувания от и до Венеция. След 17 месеца, за първи от лагуната отплава круизен кораб с 1000 пътници, предаде БНТ.

В града обаче има демонстрации, както на привърженици, така и на противници на круизния туризъм. Недоволството е срещу замърсяването, което причиняват големите кораби.

Известни личности като Мик Джагър, Франсис Форд Копола и Адриано Челентано вече се обявиха за противници на този вид туризъм.

За много хора в района - и не само - работата на круизни кораби обаче е сериозна възможност за препитание, отбелязва телевизията.

Въпреки това активисти настояват лайнерите трайно да бъдат пренасочени от лагуната, особено от канала "Джудека", който преминава през центъра на града, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на премиера Марио Драги обеща тази зима да спре достъпа на круизни кораби до Венецианската лагуна, но постигането на тази цел ще отнеме време. Дори временно решение обаче е малко вероятно преди края на годината, пише БТА.

Венеция стана една от най-важните дестинации в света за круизни пътувания през последните две десетилетия, като през 2019 г. е приела 667 кораба с общо 700 000 пътници, по данни на браншова организация.

Пътниците, които пристигнаха за едноседмично пътуване на 92 409-тонния кораб с 16 палуби "Ем Ес Си Оркестра", бяха посрещнати на пристанището от табели с надпис "Добре дошли отново, круизи".

По-рано тази седмица корабът стана и първият, преминал по канала "Джудека" от януари 2020 година.