Липса на отчет към Националната агенция на приходите (НАП) на десетки милиони от таксите, които се събират за обезпаразитяване на превозните средства на граничните пунктове "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово" - това проверява данъчната агенция, като началникът й Румен Спецов се появи на място на "Капитан Андреево". И сам обясни какво се проверява и какво е констатирано до момента (макач че на тема историята с продажбата на собствената му фрма през 2016 г., която след това веднага се оказва с дългове към хазната, не бе словоохотлив - б.р.)

Една и съща частна фирма обслужва трите ГКПП и местата за дезинфекция. Спецов не назова фирмата, припомни само, че тя е сключила договор с Българската агенция за безопасност на храните, която иначе трябва да извършва въпросната дейност. 

Проверката обаче е констатирала, че половината от касовите апарати, инсталирани на "Капитан Андреево", не са свързани със системата на НАП. Нарушенията са констатирани и на другите пунктове. Тоест не се отчитат в реално време постъпленията от такси. Размерът им е 5 лв. за лек автомобил, 20 лв. за тежкотоварно превозно средство, като 80% от сумата постъпва в държавата, а 20% остава за фирмата оператор, стана ясно от думите на Спецов.

Проверката е започната координирано на трите ГКПП тази нощ, а преди това е бил подаден сигнал от ДАНС. Тепърва НАП ще засича за какви неотчетени по правилата суми става дума, като бе споменато само, че вероятно са "десетки милиони" лева. Предстои да се сравни дали въпросните отчисления са подадени постфактум към НАП.

На уточняващ въпрос Спецов заяви, че става дума за стари модели касови апарати, които не отговарят на изискванията за директно свързване и отчитане на касовите бележки в системата на НАП. Самата незазована от началника на НАП фирма, обект на проверката, е попадната в и в списъка за проверка на твърде големи касови наличности, обясни той. Тепърва се провеляра и защо са тези касови наличности, налични са въобще и т.н.

"От фирмата изразяват съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до приключването на проверката", добави Спецов.

НАП вече ще извършва регулярни акции, тъй като изместваме фокуса от дребните търговци и фризьорски салони, обясни още ръководителят на приходната агенция.

По думите му за фирмата-нарушител санкциите могат да бъдат в две насоки – от една страна от НАП за неспазване на разпоредбите за касовите апарати, и от друга – от държавата. 

Предисторията за "златната локва" на "Капитан Андреево"

Историята със съмнително предотстъпване на дейностите по събиране на таксите за обезпаразитяване на границата започва през 2013 г. Тогава, в последния ден от мандата на първия кабинет "Борисов", БАБХ подписва договор с частната компания „Пи Еф Си" ЕООД. Когато през април се разбира за това, прокуратурата обявява, че ще се заеме с въпросния дотовор и ще извърши проверка - заради съмнения за безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, твърдят от Софийската градска прокуратура, която се самосезира след медийни публикации. Тогавашният шеф на БАБХ д-р Йордан Войнов към онзи момент твърди пред бТВ, че договорът ще бъде прекратен.

Само че той е сключен за срок от 5 години и спирането му може да доведе до неустойки, които държавата ще трябва да плати. 

През 2019 г. в. "Сега" търси информация по случая с т.нар. "златна локва" - тоест пункта за дезинфекция на "Капитан Андреево", на който оперира въпросната фирма, избрана от БАБХ - разбира се, не чрез конкурс.  На зададени въпроси какви са приходите от дейността, поверена на частната компания, от БАБХ отказват да отговорят. 

Сигнал по случая има до прокуратурата и от Антикорупционния фонд. Оттам съобщават през март 2021 г., че ще обжалват пред Апелативната прокуратура в София отказа на Софийската градска прокуратура да разследва дали БАБХ е възложила незаконосъобразно  дезинфекционна дейност и събиране на държавни такси на частното дружество.

Фирмата: Всичко сме отчели

Пред бТВ изпълнителният директор на „Пи Еф Си" ЕООД Борислав Карев обяви, че всички обороти от границата са били отчитани и това било видно и от справките, които се подават до БАБХ, а оттам - и към НАП. 

На въпрос защо компанията държи голямо количество пари на каса, той заяви, че "нямаме доверие на банковата система, парите ги има, държим си ги в трезори".