Руската тенисистка Яна Сизикова е задържана от полицията в Париж след мач на "Ролан Гарос", съобщават световните агенции. 

Френската прокуратура е потвърдила пред "РИА новости", че арестът е по обвинение за симулативна игра или т. нар. "черно тото".

Сизикова е разследвана заради мач през миналата година на двойки на Откритото първенство на Франция, в който - в дует с американката Мадисън Бренгъл, двете губят от румънките Андрея Миту и Патрисия Циг - 6:7(8), 4:6. В социалните мрежи и куп медии се появиха видеа от втория сет, в който подозираната първо прави двойна грешка, а след това не достига до топка на основната линия. Особено във втория случай остава впечатление, че може да я отрази.

В конкретния гейм са регистрирани необичайно много залози, че тя и Бренгъл ще го загубят - за десетки хиляди евро. Оттам тръгва и следата. Засега не е ясно дали разследващите имат и друго срещу Сизикова. Както и дали под подозрение има други срещи. 

През тази година 26-годишната рускиня и Екатерина Александрова бяха победени от Айла Томлянович и Сторм Сандърс с 1:6, 1:6 за по-малко от час. След това тя е била задържана, докато й се прави масаж.

Френската прокуратура е започнала досъдебно производство миналата есен - през 2020 г. "Ролан Гарос" се проведе по изключение по това време на годината. То е срещу "организирана престъпна група" с "активно и пасивно участие в корупционна схема" за мачове на двойки.

Руската тенис федерация е информирана за случая, заяви шефът ѝ Шамил Тарпишчев пред "РИА новости". Също и посолството на страната в Париж. Те обаче не коментират за момента, тъй като твърдят, че не са получили официални документи.

Яна Сизикова е родена в Москва, като живее или там, или в Испания, където също има дом. През 2020-а тя участва за първи път на Откритото първенство на Франция. Най-предното й класиране на сингъл е под номер 336. На двойки е 101-ва, като през март миналата година е била №89. За 11 години професионална кариера е спечелила 206 617 долара от наградни фондове.

За нагласени мачове в тениса се говори от години, като се стигна и до присъди и отнемане на права, но засега само на нискоразредни играчи.