Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През седмицата най-после фактическото състояние на българската държава бе признато и чрез юридически акт – шепа лица, завзели институциите, на практика са преустановили нормалното функциониране на държавата като правова и организирана съобразно Конституцията и законите. Неприятното е, че тези разкрития и санкции идват отвън, тоест ние като общество сме безсилни така да организираме политическия и административен живот в страната, щото сами да се избавим от проблемите си. Разкритията и санкциите по закона "Магнитски" биват произнесени и след като моделът функционира едно десетилетие, тоест късно. Повод за особена радост няма, защото моделът на Гешев-Доган-Борисов и Пеевски работи успешно и опасността някой тихомълком да го онаследи е голяма. Затова сме длъжни да следим развитието оттук насетне.

С особена важност трябва да отбележим накъде българските прокурори ще насочат разследванията на терен – първо за твърденията, че висши лица от властта са били системно корумпирани, а след това и разплитането на връзките на тези лица надолу по веригата. Реално оттук насетне или в прокуратурата ще се появят нови лидери с характер или ще разберем това, което всички подозираме – институцията е лишена от собствени съпротивителни сили и освен реформа на устройството ѝ има нужда и от реподбор на кадрите. Главният прокурор е всесилен, но при силна съпротива отвътре може да бъде получена подкрепа от гражданите, а разкритията да предизвикат и реална реформа с неговия статус.

Знаем, че моделът действа особено убедително чрез мнозинството си във Висшия съдебен съвет. Там, освен движението по оста ГЕРБ-ДПС-Пеевски, БСП е също съучастник, да видим сега ще се разграничи ли от избраниците си в Съвета. Историята показва, че при силна промяна в политическата среда и отслабване на водещата партия мнозинството във ВСС бързо сменя поведението си – през 2010 г. така ГЕРБ се сдоби със свое крило, което преди това бе служило на БСП. Така на практика на престола на корупцията и политическото влияние в съдебната власт може лесно да се възкачи друг, неизменният фактор на влияние в съдебната власт – ДПС просто лесно да се сговори с новите силни на деня. Да не забравяме, че на ВСС предстои тази есен да избере новия председател на ВКС.

Колкото ѝ да бъдат разобличавани едни лица в политиката и бизнеса, то те намират винаги продължители, затова очакваме да видим новите политически формации и лидери само с критика към старите ли ще са задоволят. Ако от президентството не предложат конституционни изменения, които да преуредят състава и начина на функциониране на съдебния съвет нищо чудно Бойко Рашков да се вижда с новия стар главен прокурор, сменил само името си. Първи белези на промяна ще разпознаем, ако новите политически формации намерят общи точи за реформа на прокуратурата и ВСС. Ако това го няма просто задкулисието сменя обслужващите го кукли.

Сътвореното от модела през десетилетието има неограничен ресурс в службите, съда, прокуратурата, медиите, академичния живот – сега всяко усилие за разплитане на зависимостите ще има правдоподобна критика и съпротива, което би объркало и най-внимателните наблюдатели. Разбира се, зависимостите в българското общество са циклични, сменят се фигурите, но моделът е един същ почти. Има една положителна разлика – преди средата се прочистваше и с цената на публични разстрели по улиците на София, а дори и зад граница. Днес лицата на българската корупция остават живи, а това дава възможност при силни институции те да бъдат обект на наказателно преследване, съответно да говорят, да нападат едни други себе си и в тази борба да излязат недоразкритите зависимости в обществото ни. Но това изисква последователни усилия на всеки един от нас и цялото внимание, насочено към българските съд и прокуратура.

Институт за пазарна икономика

Коментари

Калин

Не са повод за радост, след като помним, че г-н Пеевски бе предложен за директор на ДАНС от БСП, а човек на Божков бе в екипа на служебното правителство на Румен Радев ! А дали САЩ не знаят, че Румен Радев се противопоставяше на закупуването на самолетите F-16 ! Как мислите ?

Моделът е работещ, бедни ми Брегов

Същият модел работи без спир от Беров, Костов, Царя и т.н с незначителни модификации. Дори катастрофата "Виденов" не смени модела, а само изпълнителите. После и Орешарски пак същото, да не забравяме. Бълнуванията как ако сменим прокурора и ВСС някак нещата щели да се променят коренно са за психолог ако не и за психиатър. Ако в този "институт" когнитивният дисонанс е задължително условие в длъжностната характеристика, все пак трябва да ви се напомни, че суверенът на избори казва какво и как трябва да се промени, а не грантоядите. Но и това отказвате да направите. Вместо да коментирате, че "ние като общество сме безсилни", що не вземете да си смените обществото, някъде където ще ви е сгодно. Да си отдъхнем поне от вас.

Промяна на Конституцията

Основната Власт в България е ИЗБОРНА пряко от народа - Народното събрание. Време е и Съдебната власт да стане изборна ПРЯКО от избирателите! Магистратите се явяват всеки 7 години на мажоритарни избори в своя съдебен район. Могат да се кандидатиран и нови лица, отговарящи на изискванията. Избирателите изслушват отчет на стария или програма на новия. И после - глас народен, глас божи.

Барон Мюнхаузен

Защото сега съдебната система е като барона - самопораждаща се, самоизмъкваща се и самоотчитаща се. И виновни няма.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.