Освобождаването от затвора на един от придобилите най-мрачна слава мафиоти, който е станал информатор на полицията, разпали още по-силно възмущение, дори след като бе излъчено негово старо интервю от затвора, в което той се извинява на множеството си жертви, за ролята, която е играл в "тази фабрика за смърт", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шейсет и четири годишният Джовани Бруска излезе от затвора тази седмица, след като излежа 25-годишна присъда за някои от най-отвратителните престъпления на Коза Ностра. Сред тях са атентатът с поставена в кола бомба през 1992 г., убил съдия-следователя Джовани Фалконе, разследвал мафията, както и отвличането и убийството през 1996 г. на 11-годишния син на човек изменил на мафията. Тялото на удушеното момче беше поставено във вана с киселина.

Твърди се, че Бруска е признал участието си в близо 150 убийства в качеството си на дясна ръка на "боса на босовете" на Коза Ностра Салваторе "Тото" Риина, който умря в затвора през 2017 г.

Предвид сериозността на престъпленията, извършени от Бруска, неговото предсрочно освобождаване възмути много италианци и породи призиви за реформи на законодателството, което позволява намалени присъди за мафиоти, които нарушат мафиотската "омерта", или обета за мълчание, и сътрудничат на разследващите. Други обаче, като сестрата на убития прокурор, защитават тази процедура като необходим начин да се склонят мафиотите да сътрудничат на съдебната система, отбелязва АП.