Борбата на ЕС с дезинформацията е недостатъчна пред идващите от Китай нововъзникващи заплахи и поради липсата на координация.

Предупреждението се съдържа в доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), цитиран от АФП.

Планът за действие на ЕС срещу дезинформацията, представен през 2018 г. в перспективата на европейските избори през следващата година, е бил добре замислен в началото. Той обаче си остава незавършен, се изтъква в документа.

Одиторите съжаляват, че този план не е актуализиран, нито преразглеждан от 2018 г. при положение, че тактиките, играчите и технологиите на дезинформацията не престават да се развиват.

Действията за надзор на медиите, извършвани от три специални групи към Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), се фокусират до голяма степен върху международни руски медии, официалните комуникационни канали и медиите, вдъхновени от руската реторика, които действат в ЕС и в съседство.

Но има и други играчи в дезинформацията, предупреждават одиторите. Такъв е например Китай. Освен това трите споменати специални групи нямат адекватен персонал, нито достатъчно финансиране.

От ЕСП изтъкват, че планът за действие срещу дезинформацията е от компетентността на различни служби на ЕК, без да има единно звено, което да е натоварено с комуникацията или да извършва пълен надзор по въпроса. А разходите на ЕС за борба с дезинформацията си остават относително ниски - около 50 милиона евро между 2015 г. и 2020 г.