Кадровите рокади на служебния кабинет достигнаха и до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Със заповед на служебния премиер Стефан Янев е сменен изпълнителният директор на агенцията Паскал Желязков и на негово място е назначен Деян Стратев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Оттам уточняват, че Стратев е доцент по ветеринарно-санитарна експертиза в Тракийския университет в Стара Загора. Преминал е през различни допълнителни обучения в Италия, Словакия и Турция. Притежава допълнителна квалификация по експертиза и контрол на храните. Владее отлично английски език.

Паскал Желязков оглави БАБХ през есента на 2019 г. Назначението му стана тихомълком след като правителството реши да смени тогавашния й ръководител - Дамян Илиев, който вкара мегаагенцията в поредица от скандали. Първо - заради начина, по който институцията реагира при кризата с чумата по дребните преживни животни. После се оказа, че БАБХ е умъртвила над 100 екзотични птици без доказателство за зараза.