Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С неизменното искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев протестиращи от "Правосъдие за всеки", Демократична България и др. се събраха  в сряда вечер пред Съдебната палата.  Скандиранията против Гешев звучаха там още от обедните часове от други противопоставящи се на действията на ръководената от него институция около "Изправи се! Мутри вън!". Демонстрантите вечерта тръгнаха на шествие по улиците на София като стигнаха и до Висшия съдебен съвет. Протестиращите се разотидоха към 22 часа.

Недоволството днес беше прясно провокирано от поредната акция на прокуратурата, след която обвинение получи началникът на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов. Пак днес Гешев имаше срещи с новите началници на ГДБОП и ДАНС - Калин Стоянов и Пламен Тончев, а говорителят на кабинета Антон Кутев заговори за междуинституционална война, а по повод активностите на прокуратурата от правителството казаха, че се правят опити да се сплашват ключови служители.

 
С искане за оставка на Гешев пред Съдебната палата дойдоха и съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов. 

Към демонстрацията по някое време се присъедини служебният министър на културата Велислав Минеков. Той изрази притесненията си от акцията срещу Папалезов, с когото е имал среща преди няколко дни, съобщи БНР.  Минеков не уточни темата на разговора, но тя е била във връзка с културно-историческото наследство, което е ресор на Папалезов. Според министъра полицейският началник му дал много интересни данни, които трябвало да бъдат подложени на проверка. Минеков изрази притеснения, че тази среща е довела до последвалите съдебни проблеми на Папалезов.

Минеков добави, че вярва, че правителството ще може да се противопостави на опитите да бъде посегнато на такъв бастион на държавността, какъвто е МВР и обеща, че всеки ден ще бъде на протестите, ако това се налага.

Мая Манолова и Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" също бяха сред искащите оставката на главния прокурор.

В ранните следобедни часове двадесетина души влязоха в сградата на Съдебната палата, за да искат среща с него, скандирайки "Гешев - позор! Оставка и затвор!", като останаха часове наред пред кабинета му.

Протести имаше и в други градове на страната.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.