Унищожителният доклад на Сметната палата за дейността на държавното дружество "Автомагистрали", който бе публикуван днес, накара ръководството на компанията да направи едно от редките си включвания до обществото и на сайта на фирмата днес следобяд бе публикувана позиция по доклада. 

Припомняме, че основните изводи от доклада на Сметната палата, който бе поръчан от 44-тото Народно събрание, са, че Автомагистрали" няма капацитет да извършва възложените ѝ от АПИ (и струващи 3,6 млрд. лв. без ДДС) дейности и че въпреки забраната в закона за превъзлагане на дейностите на подизпълнители, именно чрез сключване на договори с трети лица са се случвали въпросните дейности. А за някои е плащано авансово без да има насрещна дейност.

Е, оказва се, от "Автомагистрали" не са съгласни с експертите на Сметната палата и въпреки десетките страници доказателства в подкрепа на твърдението на одиторите, днес от държавното дружество казват, че "по отношение на договорите, сключени по реда на чл. 14 от ЗОП (ин-хаус), дружеството е доказало, че разполага с необходимия ресурс за изпълнението им, включително собствен и нает такъв."

Не е ясно кога и как дружеството е доказало такъв ресурс. 

Освен това - като основен мотив в защитата на "Автомагистрали" се вижда и твърдението, че компанията е участвала преди в обществени поръчки и че дори ги е печелила с участието на други кандидати. Разбира се, това, което не се казва е, че не е печелила мегастроежи като една от най-големите магистрали у нас - "Хемус". Тя бе дадена на "Автомагистрали" именно по ин-хаус процедура. 

"При изпълнението на сключените по реда на чл. 14 от ЗОП (ин-хаус) договори, дружеството не ползва подизпълнители. Във връзка с тези договори са сключени договори за наем на строителна техника и механизация и договори за доставка на материали", настояват все още от дружеството. 

Това е и една от защитните тези на МРРБ и АПИ, които твърдят, че подизпълнители няма. Имало само рамкови договори за специфични дейности. 

Все пак, ръководството на "Автомагистрали" казва, че ще изпълни в срок всички препоръки на Сметната палата, макар очевидно да е несъгласно с тях. 

Ето и цялата позиция:

Във връзка с многожество постъпили въпроси от страна на представители на медиите, свързани с оповестен от Сметната палата одитен доклад, АВТОМАГИСТРАЛИ ЕАД заявява, че с всички констатации, с които ръководството на дружеството не е съгласно, е направило възражение по предвидения в закона ред.

АВТОМАГИСТРАЛИ ЕАД е сключило редица договори с АПИ след проведени процедури по обществени поръчки с участието и на други кандидати.

По отношение на договорите, сключени по реда на чл. 14 от ЗОП (ин хаус), дружеството е доказало, че разполага с необходимия ресурс за изпълнението им, включително собствен и нает такъв.

По изпълняваните обществени поръчки, АВТОМАГИСТРАЛИ ЕАД е ползвало единствено декларирани по съответния ред подизпълнители.

Важно е да се отбележи, че в Доклада на Сметната палата липсва констатация за свързаност с представители на възложителя, както и такава, че не е оказан необходимия контрол от АПИ върху реда и изпълнението на възложените обществени поръчки.

При изпълнението на сключените по реда на чл. 14 от ЗОП (ин хаус) договори, дружеството не ползва подизпълнители. Във връзка с тези договори са сключени договори за наем на строителна техника и механизация и договори за доставка на материали.

Категорично заявяваме, че „АВТОМАГИСТРАЛИ“ ЕАД ще изпълни в срок всички направени в доклада препоръки.