Европейската комисия отправи днес към България три препоръки при представянето на най-новата оценка за състоянието на европейската икономика - пролетния пакет от европейския семестър за 2021 г.

Препоръките са направени въз основа на оценката на националния план на страната ни за сближаване. Те са следните:

• 1. Да бъде следвана поддържаща фискалната позиция, да бъдат запазени бюджетните инвестиции и да бъдат следени;

• 2. Когато икономическите условия позволяват, да бъде водена фискална политика, насочена към постигане на разумни средносрочни цели и осигуряване на устойчивост в средносрочен план. Същевременно трябва да бъдат увеличени инвестициите за насърчаване на икономическия растеж;

• 3. Да бъде обърнато специално внимание на публичните финанси - и в приходите, и в разходите на бюджета, и на качеството на бюджетните мерки, за да се осигури устойчиво и инклузивно  икономическо възстановяване. Трябва да бъде дадено предимство на инвестициите в подкрепа на зеления и цифровия преход. Необходимо е да бъде осигурен приоритет на фискалните структурни реформи, които ще осигурят финансирането на главните цели и на дългосрочната бюджетна устойчивост, включително чрез разширяване на обхвата на системите за здравеопазване и социална закрила.

ЕК отчете, че България, Дания и Швеция са единствените три страни от ЕС членки на ЕС, които изпълняват изискването за бюджетен дефицит.

България е и сред 14-те държави, отговарящи на изискванията за дълга.