Ветеранът политик Ицхак Херцог от Партията на труда беше избран днес от депутатите в Кнесета за президент на Израел в разгара на политическа криза и няколко часа преди изтичане на ултиматум за съставяне на ново коалиционно правителство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бившият лидер на Партията на труда и председател на Еврейската агенция Ицхак Херцог става единайсетият президент на еврейската държава на мястото на Реувен Ривлин.

60-годишният ветеран в политиката е син на един от бившите президенти, Хаим Херцог.

Той беше избран с 87 гласа спрямо 26 за съперника му Мириам Перец.

Изпълнителната власт в Израел е в ръцете на премиера. Президентът обаче има право да помилва осъдени.

"Поемам на плещите си тежката отговорност, с която ме натоварвате", заяви Херцог в реч по телевизията след обявяването на резултатите. "Ще бъда президент на всички, ще изграждам мостове между различните части на нашето общество", обеща още той.

Херцог благодари на противничката си Мириам Перец, която нарече "израелска героиня", "символ и вдъхновение за всички израелски граждани". "Подавам й ръка с надеждата за ползотворно сътрудничество в полза на израелското общество", добави той.

Премиерът Бенямин Нетаняху, някогашен противник на лейбъристкия политик, го поздрави и му пожела успешна дейност.

Изборът на нов президент стана на фона на оживени политически преговори, отбелязва АФП. Противниците на Нетаняху имат срок до 23:59 ч. (20:59 ч. по Гринуич) да преодолеят идеологическите си разногласия и да обявят дали влизат в коалиционно споразумение, за да се сложи край на продължаващата две години политически криза.

Ако центристът Яир Лапид не успее да сформира правителство преди крайния срок, депутатите ще могат да поискат от президента да даде нов мандат за съставяне на кабинет. В противен случай предстоят нови избори, петите за малко повече от две години.