Руските власти са разрешили вчера на местния туроператор “Пегас туристик” да започне чартъри до България. Това обяви за "TravelNews" Румяна Юксел, управител на “Аква тур БГ”, която им е представител у нас.

Руският оперативен щаб е вдигнал забраната за полети към 15 страни, сред които е и България.

Полетите към страната ни са планирани за края на юни до българското Черноморие, допълни тя. Първите полети ще са до Варна от Перм, Оренбург, Красноярск, Уфа и Новосибирск на авиокомпанията им Nordwind. Съответно до Бургас ще започнат да оперират от Анапа, Хабаровск, Грозни, Кемерово, Томск Богашево, Новокузнецк, Беслан (Владикавказ).

В момента до българското Черноморие няма полети от Русия. Руската авиокомпания S7 отложи преди 10 дни програмата си за 26 юни. По-рано този месец тя прекрати полетите си за Бургас  до края на май. До момента руската държава не позволяваше на гражданите си да идват в България.

Страната ни не попадна в списъка на неприятелските държави на Русия, но реално продължаваше да има забрана, която се отнасяше не само за нас, но и за още 15 страни, сред които Гърция, Турция, Италия, Испания и др. Българското посолство и консулски служби вече работят и издават визи на руснаците.

Национална стачка в Гърция на 3 юни

Общогръцката морска федерация обяви национална стачка, като от 00:01 ч. до 24:00 ч. на 3 юни 2021 г. движението на всички категории кораби в цяла Гърция ще бъде преустановено за 24 часа. Стачните действия са в отговор на нов законопроект, свързан с промени в трудовото законодателство.

По информация на посолството ни в Атина за 3 юни 2021 г. е насрочен и протест, организиран от синдикалните организации, който ще започне в 10:00 ч. на площад „Караискаки“ в Пирея.