Повечето 14-годишни деца не водят хиляди протестиращи през центъра на Сидни. Но 14-годишната Изи Радж-Сепингс оставя ученическите си задължения на заден план, за да се посвети на борбата срещу глобалното затопляне, предаде Ройтерс.

Тя се превърна в един от най-видните екологични активисти в Австралия, след като за първи път отразена от световните медии в края на 2019 г., когато бе заснета пред дома на министър-председателя Скот Морисън, заобиколена от полицейски служители, заплашващи да я арестуват.

"Мисля, че много хора ни гледат и казват: "О, те са деца, не знаят за какво говорят", каза тя в интервю за Ройтерс на 6 април. "Но мисля, че ни подценяват и не осъзнават колко сме силни и колко много работа полагаме. Вслушваме се в учени, които се опитват да привлекат вниманието на хората от поколения насам, но хората така и не ги слушат за изменението на климата."

Сред богатите страни по света Австралия е на първо място по емисии на въглерод на глава от населението и според Радж-Сепингс бездействието на премиера Скот Морисън доказва необходимостта от промяна в ръководството.

Нейният сблъсък с полицията през 2019 г. настъпи, след като тя се присъедини към гневни протестиращи пред официалната резиденция на Морисън в Сидни, вследствие на опустошителен пожар. Това бе първият й протест. След този инцидент Радж-Сепингс получи прозвището "австралийската Грета Тунберг" от местните медии.

През май 2021 г. тя отново пристъпи в светлината на прожекторите, след като поведе хиляди ученици в протестния марш "School Strike 4 Climate" през центъра на Сидни.

Тя беше и сред осемте тийнейджъри, които заведоха колективен иск срещу федералното правителство, с аргумента, че разширяването на въглищна мина в щата Нов Южен Уелс ще допринесе за изменението на климата и ще застраши бъдещето им.

Те загубиха делото, но федералният съд задължи министърът на околната среда на страната да поеме т. нар. задължение за грижа или морално задължение към децата. Той трябва да взима предвид вредата, причинена от изменението на климата.

А ето какво Радж-Сепингс би заявила на Морисън, ако получи възможността да се срещне с него някой ден.

"Определено бих му казала, че наистина трябва да се събуди, че идва моментът за действие и имаме нужда от него сега", каза тя пред Ройтерс.