Почиства ли се законно коритото на река Искър след яз. Панчарево.

Това искат да разберат общински съветници от „Демократична България“ в София, които предложиха днес създаването на работна група за проверка на проекта, съобщиха от формацията.

Проектът на Столичната община за 1,385 млн. лв. включва изсичане почти 200 000 кв. м гора, включително над 260 едри дървета, изграждане на временен път с трошенокаменна настилка и изкоп на почти 100 000 куб. м от дъното на реката.

Почистването е от края на 500-метровия участък под язовирната стена на яз. Панчарево до началото на корекцията при Летище София.

Предвижда се реката да се канализира в посочения участък, а покрай реката да се изградят временни пътища с широчина 6 метра и 4-метрова трошенокаменна настилка, което ще доведе до изсичането на около 55 декара крайречни гори и храсти.

В регистрите на МОСВ обаче липсват записвания за проведена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО) , посочват съветниците Методи Лалов и Тома Белев.

Изсичането на над 550 дървета не е съгласувано с Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори на СОС.

Още в началото на изпълнението си този проект предизвика силни обществени реакции в с. Герман, включително протест, и изпълнението беше спряно. При проверка на място от общинските съветници Марта Георгиева и Тома Белев се установи, че само в началото на първия етап са изсечени повече от 30 дървета, а временните пътища са изпълнявани без трошенокаменната настилка. Има сигнали за незаконни действия до Басейнова дирекция и от риболовен клуб “Балканка”.

„Възниква обосновано съмнение относно законосъобразността на изпълнението на проекта и в частност относно съответствието на предприетите действия с екологичното законодателство, както и относно законосъобразното разходване на парите на данъкоплатците“, пишат двамата съветници до общинския съвет.