Държавата има малко над 8 млрд. лв. в своите сметки, но около 6 млрд. лв. от тях са неприкосновени, защото са резерви на различни фондове. Реално министерството на финансите, към днешна дата, разполага с малко над 2 млрд. лв. свободни пари. 

Това заяви днес пред бТВ финансовият министър Асен Василев. Той бе гост в "120 минути" и коментира актуалните икономически и финансови проблеми пред страната в следващите месеци, в които ще работи служебното правителство. Василев потвърди основните си изводи от това, което е научил до момента като министър и подчерта, че ако ситуацията върви както до момента, то актуализация на бюджета ще се наложи. Тя обаче не може да бъде извършена от това правителство, защото за целта е нужен парламент. 

"Нуждата от актуализация обаче не идва от факта, че е нарушен балансът между приходи и разходи, а заради нуждата да се осигурят пари за допълнителните надбавки за пенсионерите", подчерта Василев. 

Припомняме, че предишно правителство започна да раздава по 50 лв. допълнително за всеки пенсионер като противокризисна мярка, а сумата, която е нужна на страната, за да покрие този разход, е над милиард на година. Служебното правителство опитва да продължи тази политика, което доведе до хвалби от страна на ГЕРБ, че идеята им е била правилна. Всъщност - както журналисти и експерти предупреждаваха - тази мярка трудно може да бъде прекратена, защото би означавала практическо политическо "самоубийство". В същото време редица експерти казват, че нуждата от тези 50 лв., макар и оправдана от гледна точка на ниските пенсии, е прекалена, защото пенсионерите не са пострадали от кризата - техните пенсии не са намалени, нито пък спрени. Освен това от ГЕРБ твърдят, че тези пари се връщат обратно в икономиката като потребление, но към момента официалните данни показват, че се покачва единствено нивото на депозити в банките. 

За да се изплатят тези пари и за юни пък - всяко министерство е отделило по 0,8% от своя бюджет, включително и МФ. 

Асен Василев за пореден път подчерта, че "на всички, във всички системи се виждат системни течове" и заяви, че именно затова е нужна промяна в действията на НАП, която да опита да събере повече приход в държавата. 

"От другата седмица започват проверките в големите фирми", заяви Василев, казвайки, че така изпълнява обещанието си да ревизира отношенията между приходната агенция и огромните икономически мастодонти, за които има съмнения, че не дават своя законен дял в хазната. 

Преди седмица той обяви, че НАП има несъбрани около 10 млрд. лв. От тях, стана ясно днес, истински задължения към бюджета, а не данъчни измами, са около 5 млрд. лв. Василев обясни и че има компании, които вече са започнали да искат предоговоравяне на своите задължения, така че да могат да ги платят. И даде пример с компанията "Брикел", свързвана с Христо Ковачки, който имала задължения над 40 млн. лв., но е поискала да се издължи и в момента текат разговори. 

"Все пак е необяснимо как се стига до 20, 30 или 50 милиона задължение към НАП. За да има такова натрупване или не еимало реакция, или тя е била затруднена", подчерта Василев. 

Интересното е, че министърът съобщи, че има бюджетни организации, които генерират странна загуба. Като пример даде одиозната организация "Фонд на фондовете", който управлява около милиард лева от оперативните програм, но и който е на загуба. На загуба от над 100 млн. лв. е и Българската банка за развитие.