Най-малко шестима афганистански цивилни бяха убити, а още няколко - ранени, когато минометен снаряд улучи къща по време на сватбена церемония в северната афганистанска провинция Каписа, съобщиха днес представители на силите за сигурност, цитирани от световните агенции. 

Трагедията се разиграла снощи в района Тагаб, където и досега имало сражения между афганистанските правителствени сили и талибански бунтовници.

Шайек Шореш - говорител на полицията в Каписа, хвърли върху талибаните вината за изстрелването на снаряда и уточни, че четири от жертвите са жени и деца. Ранени са четирима души. Високопоставен служител на силите за сигурност в Кабул обаче каза, че загиналите са най-малко 10, а ранените - 18.

Смята се, че талибаните са обстрелвали армейски контролен пост, но снарядът погрешка паднал върху къщата, в която била сватбата. 

Говорител на талибаните обаче отхвърли обвинението и заяви, че снарядът е бил изстрелян от правителствените сили по време на конфронтацията в Тагаб.

В Афганистан цивилни често стават жертва на нападения, тъй като попадат под кръстосан огън.

Миналия месец Вашингтон обяви планове за изтегляне на всички американски войници от Афганистан до 11 септември. Тогава се навършват точно 20 години от атентатите на Ал Каида в САЩ от 11 септември 2001 г., предизвикали военната намеса в Афганистан. Обявеното изтегляне доведе до рязко нарастване на насилието в Афганистан.

През първите три месеца на 2021 г. близо 1800 цивилни са били убити или ранени при сражения между правителствените сили и талибанските бунтовници въпреки усилията за постигане на мир, посочи миналия месец ООН.

Според годишния доклад за 2020 г. на афганистанската Независима комисия за правата на човека, миналата година е имало 8500 пострадали цивилни, а загиналите са били 2958.

БТА