Централната избирателна комисия ще проведе втори експеримент за изцяло машинно гласуване. За целта е избрано софийското село Доброславци и симулацията  е планирана за неделя, 30 май, в сградата на кметството.

Гласуване само с машина ще могат да изпробват жителите на село Доброславци, без значение как са избрали да гласуват на редовните избори в началото на април - с машина или с бюлетина. За целта е осигурено място в сградата, където се помещава и кметството, и читалището, пише БНР. 

Близо 1000 са гласоподавателите на село Доброславци. Провеждането на експеримент на изцяло машинно гласуване именно в това село е по предложение на Цветозар Томов - заместник-председател на Централната избирателна комисия с аргумента: 

"Подбрахме Доброславци, защото има резултат съотношение между гласували и негласували, което е приблизително такова, каквото е националното".

Цветозар Томов обясни, че ще се изисква информация за възраст и дали лицето някога е гласувало с машина, за да се види дали ще има разлика в начина на боравене с устройството при хората, които са гласували с машина на 4-ти април, и при тези, които не са го направили, като задачата е:

"Да успеем да фиксираме два типа времена: времето от даването на смарт-картата до връщането на смарт-картата за всеки избирател, като в това време никой не му се намесва как гласува, и времето на техническите паузи между две гласувания".

Централната избирателна комисия проведе своя първи тест за машинно гласуване в четвъртък в Народното събрание. Експериментите за гласуване с машини се правят, за да се провери колко гласоподаватели могат да гласуват с една машина в секция на парламентарните избори на 11-ти юли и дали има нужда в някои секции да бъде поставено повече от едно устройство.