Протести срещу стратегията на президента на Бразилия Жаир Болсонаро за борба с коронавирусната пандемия бяха организирани в най-малко 16 града в страната, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА. 

Десетките хиляди събрали се носеха плакати като "Болсонаро вън" и "Импийчмънт сега". Популярността на президента спадна рязко по време на коронавирусната криза, при която загинаха близо 460 000 души.

Крайнодесният лидер омаловажи тежестта на кризата, отхвърляше носенето на маски и изрази съмнения за важността на ваксините.

Протестите бяха организирани от леви политически сили, профсъюзи и студентски асоциации. В столицата Бразилия и в Рио де Жанейро те преминаха мирно, но в североизточния град Ресифе полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми.

Повечето протестиращи носеха маски и се опитваха да спазват правилата за социална дистанция, не винаги успешно, отбелязва Ройтерс. Те призоваха и за по-бързи ваксинации в цялата страна.

Според протестиращите множество смъртни случаи е можело да бъдат избегнати, ако правителството беше започнало по-бързо ваксинационната кампания. Освен това те обвиняват президента, че подкрепя изсичането на амазонските гори, насилието и расизма, отбелязва АФП.