Днес започна възстановяването на Синагогата във Видин, съобщиха от посолството на Израел в България.

Оригиналната синагога в града е разрушена по време на Освободителната война - но бива възстановена в рамките на година. През 1894 г. е тържествено открита от д-р Мордехай Грюнвалд, главен равин в България. По големина тя е втора след софийската, но е била смятана за по-красива.

Синагогата преди 9-ти септември.

По време на комунистическият режим у нас обаче тя спира да се ползва по предназначение и вместо това бива превърната в склад. Десетилетия наред остава без покрив, което води и до критични щети на стените. През 70-те години се прави опит за възстановяване - за да се ползва като концертна зала поради прекрасната акустика - но той бива прекратен.

Синагогата днес - в окаяно състояние, но с все още здрава основа.

"Днес е специален, славен ден за Видин. Благодарни сме на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и на българските държавни институции за ангажимента да се осъществи този важен проект с финансовата подкрепа на Европейския съюз", пишат от посолството.

При посещение в града посланикът на Израел у нас Йорам Елрон заяви, че възстановяването на Синагогата ще постави Видин и региона на картата на израелския турист.