Служебното правителство ще обяви днес мерки за подкрепа на бизнеса, тъй като съществуващите до момента приключват в края на този месец. Министърът на икономиката Кирил Петков обеща, че ще има много повече ликвидност за малките и средните предприятия. 

„Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това как да има максимално голяма ликвидност в пазара плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват“, заяви Петков пред Нова телевизия. „Ще има много повече ликвидност за малките и средните предприятия, но за да се случи това, трябва да съберем частния капитал в банките плюс помощта на държавата, като това ще влезе заедно в пазара, защото ако се разчита само на бюджета, няма да никакви заложени мерки след май месец.“

„Идеята е одобрението да става страшно бързо, така че да не се бавим през административни процедури. Ще използваме за част от новите мерки, които ще обявим, самите търговски банки, така че те да разпределят възможността за ликвидност до малките компании“, добави той.

Очаква се мерките да обяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Днес служебният министър на икономиката трябва да се срещне с кредитополучатели от Българската банка за развитие (БРБ), двама от чийто надзорен съвет той уволни вчера, защото са давали кредити на големи фирми от държавната банка, предназначена да подпомага малкия и средния бизнес. По последни данни БРБ е отпуснала кредити с общ размер 1,8 млрд. лева на 20 големи компании.

Петков обширно коментира и развитията, свързани с БРБ.

„Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш, едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ“, каза той.

Петков каза, че съгласието на БНБ може да се чака до 60 дни.

„Когато оттам се одобрят нови кандидати, не е задължително те да бъдат сменени. Т.е. имаме един нов отбор, одобрен от БНБ, но ако решиш да ги смениш – те са в готовност“, отбеляза министърът. „В деня на указа – 11-и, аз подадох документи към БНБ за надзор с питане може ли тези хора потенциално да участват в смяната на бъдещ надзор, за да не губя тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-и, но моето встъпване в длъжност е на 12-и“, допълни служебният министър на икономиката. „В БНБ хората до момента си карат по протокол. Нямам оплакване от тях. Единствено ги моля да вземат максимално бързо решение за оценка на кандидатите, които се входират днес в тяхната банка.“

В отделно интервю за Нова телевизия по-рано уволнените от него надзорници на ББР Велина Бурска и Митко Симеонов отхвърлиха отправените към тях обвинения, че са одобрявали кредити в нарушение на закона.

„Банката има пълен лиценз, което ѝ позволява да оперира като универсална търговска банка. Кредитите са отпуснати абсолютно законосъобразно през годините, независимо че министър Петков твърди, че са отпуснати по наше време“, каза Бурска в отговор на въпрос редно ли е било заеми от десетки милиони левове да бъдат отпуснати на малък брой големи компании.

„Банката има такъв профил, че тя винаги се е отличавала с голяма концентрация на кредити. В момента тази концентрация е на най-ниското си ниво от последните няколко години“, каза Симеонов.

Той обясни и защо двамата с Бурска са отказали да участват в среща, организирана от Петков в Министерството на икономиката вчера: 

„Министър Петков ни покани в сряда на среща в Министерство на икономиката. Форматът  на тази среща, която продължи около час и половина,  беше управителният съвет, надзорният съвет на банката, министър Петков и членовете на одитния комитет. Бяха обсъдени много въпроси с дейността на Българска банка за развитие. На тази среща заявихме на министъра на икономиката, че не желаем да присъстваме, защото ще има запис. Досега не сме давали интервюта. Това за нас е несвойствено и решихме да се възползваме от нашето право да не бъдем записвани. На срещата обаче ни беше заявено, че срещата в четвъртък ще се проведе по начина, по който министърът е решил. Също така министърът използва думата „цирк” за срещата, която ще се проведе в четвъртък. Това е причината и да не отидем на нея“. 

Бурска и Симеонов заявиха, че са вземали решенията си в съответствие със закона и че са назначени в съотвествие с изискваната от него процедура. Тя отрекоха зависимост или връзки с кредитираните от тях бизнеси. Симеонов посочи, че членовете на надзорния съвет не контактуват с кредитоискатели.