Президентът Румен Радев, който е на посещение в Рим, бе приет днес от папа Франциск. След аудиенцията той каза, че посланието на папата към българския народ е за здраве, благополучие и просвета, съобщи "Фокус".

"С папата продължихме да обменяме мисли в различни области, не само политика, не само моментно състояние на света. Посланието на папата към българския народ е за здраве, благополучие и просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече. Ние имаме повече от хилядолетна история в нашите отношения. Те са започнали още при княз Борис при покръстването на българите 9 век. Това, което става през последните десетилетия на 24 май, да се приема българска делегация на най-високо държавно ниво, е важен знак. Важен знак за признание към България не само за делото на братята Кирил и Методий, а важен знак за ролята и мястото на България в световното културно пространство в днешния съвременен свят", каза Радев.

И допълни, че папа Франциск е много навътре в съвременните процеси.

"Той живее с тях, той взема активно отношение по всички съвременни проблеми", каза Радев.

Според папата съвременния бич на държавността, както и на църквата, е корупцията.

Президентът припомни, че бабата на Франциск му е показала българското кисело мляко. Тя обаче му била казала и нещо друго - че дяволът влиза в човека през джоба му.

"Знаете, че папата отправи много смело послание, насочено с открито разобличаване на италианската мафия и активни позиции по всички злободневни въпроси на нашето съвремие", посочи още президентът.

Той обясни и какво е подарил на папа Франциск.

"Беше символ и това, което подарих на папата. Изготвено от българския историк Румен Манов, една композиция, която е с много силен заряд на обединяваща символика. В нея има български икони, на които е автор художник от Тревненската школа от 19 век. Има и религиозни символи върху седеф, типично католически, изработени в България. Това също е декорирано от кръстове от празничните одежди на български свещеник от 19 век. Това изключително много се оцени от папата", каза още Румен Радев. 

Българската делегация е посетила и библиотеката на Ватикана. Президентът се надява историята на България, написана от Петър Богдан през 1667 г. да посети България. Петър Богдан е католически свещеник, който е роден в Чипровци и е написал своята книга "За древността на бащината земя и за българските дела" близо век преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски.

Президентът съобщи още, че в църквата "Сан Клементе", където са служили св. св. Кирил и Методий за пръв път е имало служба на български архиепископ.

По-рано българската делегация поднесе цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода на хълма на гарибалдийците.