Германски изследователи обявиха, че основавайки се на лабораторни изследвания, смятат, че са открили причината за редките, но сериозни случаи на образуване на съсиреци след поставяне на ваксините на „Янсен“ (фармацевтичното подразделение на „Джонсън и Джонсън“) и „АстраЗенека“, предаде Ройтерс.

Според изследването, което още не е проучено от други експерти, причината е в използваните от тези ваксини аденовирусни вектори. С тяхна помощ част от инструкциите за производство на протеини, противопоставящи се на коронавируса, се записва в ядрото на клетките и е възможно да бъде „прочетена погрешно“. В резултат може да бъдат произведени протеини, които да доведат до случаи на образуване на съсиреци при малък брой от ваксинираните.

„Когато тези гени на вирусите са в ядрото, те могат да предизвикат някои проблеми“, обяснява пред „Файненшъл таймс“ Ролф Маршалек, професор в университета „Гьоте“ във Франкфурт, който ръководи изследванията от март.

Учените от европейски и американски здравни агенции продължават да търсят обяснение какво предизвиква рядко срещаните, но потенциално фатални тромби. Това стана причина някои държави да решат да спрат или да ограничат ваксинацията с препаратите на „АстраЗенека“ и „Янсен“.

Към тях вчера се присъедини и Белгия, която реши ваксината на „Янсен“ да не бъде прилагана при хора под 41 г. Това ограничение е свързано със смъртта на жена на 39 години от Словения, починала в белгийска болница, след като е била имунизирана с този препарат. Същото правило е в сила и за ваксината на „АстраЗенека“. По силата на взетото решение хората на възраст до 41 години занапред ще получават само ваксина на „Пфайзер“ или „Модерна“. Досега белгийската агенция по лекарствата е потвърдила за два смъртни случая, пряко свързани с ваксината на „АстраЗенека“. Общо в страната са съобщени 14 601 случая на нежелани реакции след ваксинирането на близо четири милиона пълнолетни граждани. От този общ брой 3077 случая са определени като „тежки“, като в 126 случая е настъпила смърт, без да е установена точната причина, информира БТА.