Най-вероятно ГЕРБ и "Има такъв народ" ще си оспорват първото място на предстоящите парламентарни избори. Това коментира пред "Фокус" политологът Даниел Смилов.

"Ако вярваме на електоралната динамика, вероятно е ГЕРБ да загубят първенството си. Това не означава автоматично, че така наречените протестни партии задължително ще имат мнозинство. С голяма степен на сигурност можем да кажем, че "Демократична България" ще имат по-добър резултат. Вече две последователни изследвания дават на тази коалиция около 12%. Дори и с нарастването на вота за новите партии няма гаранция, че те ще имат ясно мнозинство в следващия парламент. Оттам-нататък може да се получи сходна ситуация на тази в 45-ото Народно събрание. Възможно е отново, за да има правителство на партии, които са нови, които набраха инерция по време на миналогодишните протести, те най-вероятно ще трябва да разчитат на подкрепа от БСП. Това е един сценарий, който е възможен", каза Смилов.

Той коментира и новосформирания "Ляв съюз за чиста и свята република“, чиито организационен секретар е бившия премиер Жан Виденов.

"Има логика в това завръщане (на Виденов - б.р.), защото БСП в момента очевидно са в криза. На редовните парламентарни избори получиха доста слаб резултат и то при положение, че основният им опонент ГЕРБ е в неблагоприятна ситуация. От тази гледна точка е нормално да виждаме опити за различни проекти вляво. Не мисля, че формацията, която учредява Жан Виденов, има сериозен потенциал. Все пак той дълго време е бил извън политиката. Второ - политическото му наследство не е особено привлекателно за много хора. Не очаквам той да привлече много последователи на базата на това, което направи в средата на 90-те години. На трето място, не виждам особено силни играчи около него, с които той евентуално да си взаимодейства", коментира Смилов.

Според него няма гаранции, че БСП ще получи по-добър резултат заради коалицията с АБВ и "Нормална държава" на Георги Кадиев.

"Кадиев има своите качества като политик, но електорално не носи допълнителни проценти към БСП или голяма допълнителна мобилизация. Почти същото може да се каже и за АБВ, макар че АБВ имат някаква електорално присъствие, но то е в рамките на 1% и дори помалко от това. Дали механичното прибавяне на тези две сили към БСП ще увеличи техния резултат? Струва ми се, че е много трудно да се каже. Ако има някакво увеличение, то най-вероятно би било съвсем минимално", коментира Смилов.