Двама души са загинали, а 8 - ранени при стрелба в центъра на американския град Минеаполис, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

От полицията уточниха, че редът вече е възстановен.

Нападението е станало в района, където при арест през май миналата година почина Джордж Флойд, а смъртта му предизвика масови протести и безредици в САЩ. 

Говорителят на местната полицията Джон Елдър обясни, че двама мъже са се скарали насред тълпа от минувачи, извадили оръжия и започнали да се стрелят, предаде Асошиейтед прес. Общо петима мъже и пет жени са били простреляни, като двама от мъжете са загинали. Един от ранените е в критично състояние, останалите 7 са в стабилно състояние. 

Това не бе единствената стрелба в града през последното денонощие - петима души бяха простреляни при отделни случаи, като един от тях загина. Така жертвите от убийства в Минеаполис през 2021 г. нараснаха до 31.

По време на пандемията се наблюдава рязък ръст на убийствата с огнестрелни оръжия в по-големите американски градове, като криминолозите отдават притеснителната тенденция на влошаването на икономическите възможности на населяващите ги общности.

Според изследване на мозъчния тръст Център за криминална справедливост през 2020 г. убийствата в 34 американски града са нараснали средно с 30 процента, а нападенията с оръжия - с 8 на сто.