Руското министерство на промишлеността и търговията покани в петък Илон Мъск, основател и главен изпълнителен директор на автомобилната компания "Тесла" (Tesla), за да се проведат разговори за установяване присъствието на неговата компания на руския пазар. То също така предложи федерална подкрепа, ако бъде взето решение "Тесла" да стартира местно производство.

Няколко региона в Русия вече са изразили интерес да бъдат домакини на заводите на Tesla.

"Уважаеми Илон Мъск, бяхме щастливи да разберем, че обмисляте изграждането на завод в Русия. Между другото, имаме редица мерки за държавна подкрепа за местните производители на оригинално оборудване. Елате да ни видите, ще поговорим за това", написа търговското министерство на Русия в официалния си профил в Туитър, добавяйки усмихнато емоджи в края на съобщението, пише БНР. 

Седмица по-рано Илон Мъск спомена за намерението си да навлезе в руския автомобилен пазар и да отвори местна производствена площадка. Говорейки минаия петък на виртуално събитие в Русия, той каза, че автомобилите на Tesla могат да се появят и в другите страни от Общността на независимите държави.

Тогава Илон Мъск също така заяви, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков го е помолил да съдейства за диалога между САЩ и Русия.