Кметицата на Чикаго Лори Лайтфут обяви, че ще дава интервюта по повод първите две години от мандата си само на цветнокожи журналисти, съобщи CBS.

Причината - репортерите в общината били „преобладаващо бели“, а тя водила кампания за повече расово разнообразие - и медиите в американския град трябвало да последват примера ѝ.

От общината уточняват, че става дума само за един ден, в който се отбелязва средата на мандата ѝ. Лайтфут бе избрана на поста през 2019 г. като кандидатка на демократите.

„Още от първия ден от кампанията ми през 2018 г. ме порази непреодолимата белота и мъжественост на медиите в Чикаго, редакционните съвети, политическата преса и да, по-специално пресата на кметството, отбелязва кметицата в писмо до медиите. - Въпреки че има цветнокожи жени, които понякога отразяват администрацията ми, няма нито една жена, назначена за постоянно към общината. Нула. Намирам това за неприемливо и се надявам и вие да смятате същото.“

В Чикаго живеят 33 % бели, 30 % тъмнокожи, 29 % латиноси и 7 % азиатци, сочат данните на местното статистическо бюро.

Цветнокожите журналисти не харесват това

Забележително е, че някои бели репортери похвалиха решението на Лайтфут, но цветнокожи бяха критични към нея.

Репортерът на „Чикаго Трибюн“ Грегъри Прат е бил одобрен за интервю с нея в днешния ден.

„Поисках обаче администрацията на кметството да премахне това условие за другите и когато тя каза „не“, ние уважително отказахме интервюто. Политиците не могат да избират кой да ги отразява“, коментира той в туитър.

Моника Енг, репортерка от азиатски и латиноамерикански произход в WBEZ News, пък отбеляза, че Лайтфут не отговаря на ключови въпроси, засягащи здравето на гражданите в Чикаго.

„За протокола - тази азиатско-латино репортерка пита от няколко дни @chicagosmayor да обяви позицията си по щатския закон - закон, който ще принуди Чикаго да смени оловните си тръби за вода до... 2056 г. Тя не отговаря“, написа Енг за себе си в трето лице в Туитър по повод питане към кметицата.

От WBEZ освен това подчертаха, че от тримата им репортери в общината две са цветнокожи жени - южноазиатка и латиноамериканка. Местният South Side Weekly също обяви, че не получава интервюта от кметицата въпреки наличието на цветнокожи жени в екипа, който отразява кметството.