Вицепремиерът по разходването на европейските средства Атанас Пеканов е назначил проверки на всички оперативни програми. Целта е да се осигури сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Междувременно ресорните администрации са започнали подготовката за следващия програмен период. 

Това съобщи днес лично вицепремиерът пред БНТ като допълни, че „има някои притеснения“ относно две оперативни програми, но не пожела да ги назове. Вероятно става дума за „Земеделие“ и „Околна среда“. Все пак Пеканов обясни, че бил уверен, че в края на периода загубите ще се наваксат.

Междувременно вицепремиерът коментира и Планът за възстановяване, който България все още не е внесла официално в Европейската комисия. Икономистът твърди, че Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. 

„От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един план, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен. В други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. А тук този подход не е напълно спазен“, обясни вицепремиерът.