Малко или много са ваксинираните над 60 г. ?

В тълкуванието на сегашното и на бившето ръководство на Министерството на здравеопазването има съществено разминаване по този въпрос.

Според доскорошния министър Костадин Ангелов от общо поставени 1 149 567 дози в страната над половината са на хора над 60 г. (Сметката показва, че хората над 60 г., които са получили поне една доза, са 554 722, т. е. реално са около половината от 1 149 567 сложени ваксини.) Така той отхвърля обвиненията, че възрастните не са били приоритетно имунизирани. И твърди, че приемникът му Стойчо Кацаров говори "неистини".

Според Кацаров под 20 на сто са възрастните хора, които са ваксинирани срещу COVID-19. Така той обясни и заповедта си от 17 май, с която нареди в дните от понеделник до четвъртък да се извършват ваксинации на хората над 60 г. и на хронично болни, които са най-застрашени от тежко протичане на болестта. Ден по-късно в заповедта беше добавено "приоритетно", така и през тези дни могат да бъдат ваксинирани всички, но възрастни и болни трябва да са с предимство. Макар че не е ясно как ще се гарантира и контролира това предимство.

В сряда следобед от Министерството на здравеопазването разпространиха данни за ваксинацията при възрастните хора, за да подкрепят тезата си, че те досега не са били третирани като приоритетна група (въпреки че би трябвало, след като четвърта фаза, в която попадат беше отворена преди време).

Според тези данни хората над 60 г. с една доза са 17,5 на сто от всички български граждани в тази възрастова група. А напълно вакиснирани са още по-малко - 10,5 на сто.

"По данни на Националния статистически институт към 31.12.2020 г. българските граждани над 60 г. са 1 972 144 души. От тях, към 18.05.2021 г., с поставена първа доза ваксина са 345 918 души, а 208 834 души са със завършен ваксинационен цикъл, т. е. с поставена и втора доза.

Така лицата над 60 г., които са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 са 17,5%, а тези със завършен курс на имунизация са 10,5% от всички лица на възраст над 60 г. в страната", се уточнява в съобщението от МЗ.

Оттам прилагат и актуални към 18 май данни за поставените дози ваксини по възрастови групи:

Процентът на имунизираните възрастни над 60 г. е нисък, но е малко по-висок от средния за страната на ваксинираните граждани спрямо населението (дори и без децата до 18 г.), показват изчисленията - т. е. те не са били пренебрегнати, но не са и ваксинирани с отчетливо преимущество спрямо останалите българи. Другият момент е, че просто в страната досега са сложени недостатъчно количество ваксини (заради което държим и позиция в дъното по имунизирани в ЕС).

Проблемът обаче е, че те са значително по-уязвими от другите групи в обществото. Днес зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов отново припомни, че средната възраст в страната на починалите от усложнения от COVID-19 е 72 г. 

Голяма част от европейските страни сложиха акцента в началото на покриването с ваксини в първа фаза точно на възрастните хора, наред с медиците. В България Националният ваксинационен план им отреди четвърта фаза - след медици, учители и работещи в структуроопределящи сфери (което се оказа твърде широко и разтегливо понятие). Изпълнението на четвъртата фаза съвпадна с пускането на т. нар. зелени коридори, а доскоро личните лекари, на които се разчита в голяма степен за ваксинирането на тези групи, се оплакваха и от трудности в снабдяването си с дози.