Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров разреши изцяло присъственото обучение на учениците и студентите.

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. 

От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

Още по-скоро присъствено се връщат студентите.

От утре, 19 май, отпада забраната за провеждане на присъствено обучение във висшите учебни заведения. За това самите университети настояват отдавна. 

Учебните заведения останаха затворени, въпреки че заведенията бяха отворени за посетители, в това число и нощните барове.

За децата остават в сила две други изисквания. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и носене на защитни маски за лице от персонала.