Германия успя да пречупи третата вълна на пандемията и за първи път днес отбеляза рекорден спад на новозаразените. Толкова нисък техният брой не е бил от 2 март насам. 

4209 души са се заразили с Covid-19 през последното денонощие, а броят на заразените в рамките на седем дни на 100 000 души население падна трайно под 100 и е 79,5. Това съобщи днес институтът „Роберт Кох“. Заради намаляването на заразените повечето провинции обещават от утре постепенно смекчаване на мерките срещу пандемията. Заведенията имат право да отворят външните си градини, а посетителите задължително трябва да показват негативен тест. Същото е условието и за посещение на музеи, което също се разрешава от утре. Въпреки студената пролет и лошото време от утре право да отворят имат и градските външни басейни. Условието за посещение и това лято ще е да се резервират два до три часа престой предварително.  

След 7 юни отпада и приоритизирането при ваксинациите и вече всеки, който има желание, ще има право да се ваксинира. Германия навакса темпото на ваксинации през последните седмици, като с помощта на домашните лекари успя да започне да ваксинира по около 1 милион души дневно.

Въпреки отпадането на приотиризирането ваксинирането на всички желаещи ще отнеме време, но до август всеки трябва да е получил поне една доза ваксина. За това ще помогнат и доставките на ваксината на Янсен, от която е нужна само една доза за пълна ваксинация.