Бившият председател на ДПС, сега лидер на партия ДОСТ Лютви Местан е бил изгонен от съдебната зала по време на днешното заседание по делото срещу него за причинена катастрофа, съобщи бТВ. Инцидентът се случи на пътя за Маказа през 2019 г., като прокуратурата твърди, че Местан носи отговорност за случилото се - не е спрял на знак "Стоп". Обвиняем е и шофьорът на другия автомобил, в който загина бебето му. Причината е несъобразената скорост на движение.

Политикът бе накаран да напусне съдебното заседание, докато тече разпитът на директора на областното пътно управление в Кърджали по делото. На свой ред Местан обвини състава в преднамереност, а прокуратурата в подмяна на факти.

„Те твърдят, че храстите били дребни . Те са високи точно 2,97 м. При положение, че колата, обект на моята видимост, е висока само 140 см. Затова реагирах, защото усещам една брутална тенденция, която се опитва да изгради образа на убиец на дете на един политик, който няма никаква вина за това пътнотранспортно произшествие“, заяви Местан, цитиран от бТВ.

Той твърди, че е нямал видимост, липсвала и маркировка, но ден покъсно нередностите били отстранени.

„Почиствано е в района, възстановени са знаци и т.н. , но никакви основни действия не са предприемани“, обясни Иван Гавазов, директор на Областно пътно управление – Кърджали.

Автомобилът на Местан навлиза в главния път за Маказа и се удря в движеща се по него кола. При произшествието загина 6-месечното бебе, което е било на задната седалка, а баща му, който е бил зад волана, днес също е обвиняем. „На първо място, има едно превишение на скоростта от нормативно определената, защото към онзи момент там пътен знак, ограничаващ скоростта, не е имало“, каза
Росица Георгиева, наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Кърджали.

Делото продължава утре с разпит на още свидетели