Правителство реши днес да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с "Пфайзер"/"Бионтех", чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за ЕС. 

НОЩ ще има, ако премиерът има потребност от него. Предстоят проверки на лечебни заведения, както и кадрови промени. Тепърва ще се решава дали ще има удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след извънредно заседание на служебния кабинет. Той уточни, че става дума за 14 млн. дози общо, т. е. по 7 млн. годишно. 

"Можем да имунизираме голям процент от населението и смъртността да остане висока"

Около 20 процента от всички над 1 млн. ваксинирани с поне една доза в България са от най-уязвимите на COVID групи - възрастните над 60 г. и пациентите с хронични заболявания, съобщи още Кацаров.

"Можем да имунизираме голям процент от населението и смъртността да остане висока. Може да ваксинираме всички хора под 40-годишна възраст и няма да намалим смърността", обясни д-р Кацаров смяната на приоритетите във ваксинационната кампания, заложени в новата му заповед. В нея се фиксира имунизацията хората над 60 г. и на хора с определени хронични болести, при които смъртността от COVID е най-висока да става от понеделник до четвъртък, а т. нар. зелени коридори остават за петък, събота и неделя като там ще се извършва имунизацията по реда на записването. Също така се предвижда и да заработят бързо мобилни групи, които да стигат до по-труднодостъпни места. Д-р Кацаров нямаше конкретен отговор какво става с хората, които вече са се записали за ваксинация през електорната система и датата им е в един от дните между понеделни и четвъртък. По думите му има "огромни количества ваксини", а и никой няма да бъде върнат.

Да има ли да няма НОЩ

Д-р Кацаров не даде отговор дали Националният оперативен щаб ще продължи да съществува, но обясни, че здравното министерство няма необходимост от него. 

"Дали ще има НОЩ е въпрос, който решава министър-председателят", каза той.

По думите му това била една работна група към премиера, чиято задача била да го съветва.

"Ако той има потребност, може да продължи да съществува", каза Кацаров.

Все още обаче няма решение дали ще бъде удължена извънредната епидемиологична обстановка, която засега е до 31 май. Преди дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че той ще предложи нейното удължаване до края на юни.

Кацаров заяви, че имало два аспекта, които трябвало да се вземат предвид. От една страна данните за разпространението на коронавируса показвали значителен спад, но "не защото ние сме направили нещо, а защото времето е хубаво". Но винаги съществувала опасността от навлизането на щам, който е по-вирулентен, макар че такъв към момента не бил регистриран в страната. (т. нар. индийски вариант, който в момента е обект на най-големи притеснения, не е установен още в България, но това вече се случи в две съседни държави - Гърция и Румъния - бел. ред.).

"Малко предпазливост не е излишна", добави здравният министър

На питане - ако топлото време е основен фактор за спадане на случаите, как д-р Кацаров обяснява ситуацията в Индия, той отговори: "Не съм пенкилер и не знам отговорите на всички въпроси".

Другият аспект бил свързан с различните плащания, които били обвързани със съществуването на извънредна епидемична обстановка.

Той не отговори на питания за кадрови промени, потвърди, че такива предстоят.

"Ще разберете кого ще уволнявам и назначавам", но сега първостепенната задача била овладяването на епидемичната криза.

Започнала е проверка в Александровска болница и ако бъдат открити злоупотреби, ще има наказания, каза още Кацаров. "Със сигурност ще бъдат проверени и други лечебни заведения", добави той.

По повод поръчването на предпазни средства и дезинфектанти за предстоящите избори Кацаров обясни, че този път поръчките и осигуряването им ще бъде децентрализирано и ще бъде поверено на съответните областни управители. Той обясни това решение с факта, че организацията на вота на 4 април не е била от най-добрите и е имало случаи, при които избирателните комисии получили маски на на 5 април.

Във вторник ще има решение дали ученици и студенти изцяло ще се върнат присъствено в училищата и университетите, обясни още здравният министър.

"Моето желание е да нормализираме възможно най-бързо живота си. Не да се успокоим, че е минало, но в живота има и други неща", каза още служебният здравен министър.