Южноафриканските власти дадоха тежки присъди на български граждани за организирането на контрабанда на кокаин, предаде БГНЕС.

Мъжете, идентифицирани от прокурорите като Марио Радославов Васев, Асен Георгиев и Атанас Михайлов Биков, бяха арестувани по време на акция за залавяне на наркотици, пренасяни с товарен самолет Windward на 1 март. Южноафриканската полиция е следила контрабандистите в няколко пристанища.

След прехвърляне на дрогата през няколко кораба в края на февруари, разследващите заловиха престъпниците с пратка от 973 блока кокаин и над 1 милион долара в брой. Стойността на конфискуваната дрога на едро на южноафриканския пазар се оценява на 41 милиона долара, което го прави второто по големина изземване на кокаин в страната. Корабът е задържан, заедно с още двама заподозрени в контрабанда.

Само за два месеца южноафриканските прокурори осъдиха заподозрените ръководители на контрабандната мрежа Васев, Георгиев и Биков за незаконно влизане в Южна Африка и търговия с наркотици. След като отчитат прекараното в ареста време първите двама получиха съответно 12 и 13 години затвор (освен ако не бъдат осъдени по-късно за ново престъпление).

На тримата е отнето имущество, свързано с контрабандните им дейности, включително луксозни автомобили, закупени в Южна Африка.

Шестимата мианмарци от екипажа на задържания кораб и още един български гражданин бяха освободени. В ход е разследване за връзките и мрежата за разпространение на дрогата на контрабандистите.