Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Наричат ги „GoBox“ - достъпните за всички шкафове, които във времената на пандемия могат да влязат и в ролята на магазин и на битак. „Малката“ разлика е, че в тях всичко е безплатно – всеки би могъл да се обслужи, както и да попълни асортимента – според потребностите. Идеята е на жителите на Бон Софи Шрамл и Дариос Ронкошек, които изобщо нямат намерение да се ограничат със само един такъв благотворителен шкаф – искат те да станат масово явление.

Първият засега е в бонския квартал Бад Годесберг и по никакъв начин не е поставен на оживено място, даже е малко скрит. Друг е въпросът, че популяризирането на неговите възможности е трудно, ако попаднеш, например, на албанец, който не само не говори немски, но и сръбски не знае. Май все пак разбира какви възможности се отварят около шкафа, но пък за разлика от него германците дори и от по-далечни квартали на Бон вече са наясно.

„Взех си оттам една черна блуза, туника и щеки за нордик уокинг“, споделя жителка на съвсем друг квартал на Бон, научила за придобивката от приятелка.

И двете вече посещават редовно щедрия шкаф – както за да вземат нещо, така и за да оставят непотребни дрехи или предмети.

Каква е целта?

Двамата инициатори на идеята – Софи Шрамл и Дариос Ронкошек, тръгват от стремежа по този начин да свържат хората от съответния квартал или град. Ще пускат шкафовете в серийно производство, заради което са създали и фирма. Ронкошек е географ, Шрамл е юристка, която е зарязала професията си, за да се посвети заедно със своя приятел на авангардната идея – именно тя е авторка на дизайна на шкафовете.

„Искаме да поставим такива шкафове на колкото може повече обществени места“, казват двамата.

Драгоценният шкаф струва 10 000 евро, но пък е защитен от пожари, от природни катаклизми и е изключително стабилен.

„Инсталираме ги обаче само тогава, когато се намери някое местно дружество, което да полага грижи за идеята ни – в противен случай може да се стигне до вандализъм“, споделят Шрамл и Ронкошек.

Има си и предписания какво може да бъде оставено в шкафа: домашни потреби, които обаче още са в ред, дрехи, обувки, книги, както и хранителни продукти, но опаковани. Междувременно се обмисля дали към шкафа да не се постави в допълнение хладилник, предназначен изцяло за храни.

Как се финансира акцията?

Тя е до голяма степен благотворителна, но и общинският бюджет трябва да се „бръкне“ за рефинансирането – с 2500 евро.

„Заради това сме започнали кампания – краудфъндинг, или набиране на средства чрез малки суми от голям брой хора“, обяснява Ронкошек.

Интерес очевидно има, тъй като инициативата изобщо не смята да се ограничи с първия и единствен засега шкаф в Бон, а ще инсталира и следващи, включително със соларни батерии на покрива.

Правят се планове и за времето след пандемията – около шкафовете да се организират музикални прояви или пък информационни мероприятия, посветени на екологичното земеделие. Интерес към съдържанието на шкафа има така или иначе – щом магазините са затворени, а битаци не се организират – за възможността за безплатни придобивки се разчува бързо и тя се радва вече на голяма популярност, макар едва да прохожда.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.