Кристиан Вигенин е избраният от Националния съвет на БСП за председател на новия предизборен щаб.

Днес ръководството се събра на "Позитано" 20, за да вземе някои решения за предстоящите на 11 юли нови парламентарни избори, като в това време, в НДК, друга група социалисти от партията учредяваше ново идейно движение.

Така НС реши щабът да бъде намален до осем души, в него са привлечени и експерти. Всеки член ще отговаря за различен ресор, според решението. За "Партийна и организационна дейност" ще отговаря Динко Желев. "Анализи, стратегии, послания" е поверен на Теодор Славев, "Коалиционна политика и местна власт" - на Атанас Зафиров, "Международна дейност" - на Мирослава Гатева.

За медиите и предизборната реклама ще отговаря Иван Ченчев, а за връзка с ЦИК - Вяра Емилова.

Ресор "Младежки инициативи" е поверен на Габриел Вълков, а финансовата дейност е за Александър Нейчев.

Всеки един от отговорниците по ресори в предизборния щаб ще работи с екипи от професионалисти, се посочва в съобщението.

На заседанието на НС днес с мнозинство бе приет и докладът на председателя Корнелия Нинова по актуалната политическа обстановка и предстоящите задачи на БСП за предсрочните избори, съобщват от партийния пресцентър.

НС утвърди и план за действие на левицата съобразно обобщените анализи от парламентарните избори. Планът за действие има цел да очертае мерките за преодоляване на допуснатите слабости и да даде посока за засилване на влиянието на БСП в обществото с оглед предстоящата кампания. В плана са очертани краткосрочните мерки, свързани с  дейността на Националния предизборен щаб, с начина на подреждане на кандидатските листи и  подготовката на посланията, платформата и визията на кампанията.

"Средносрочните мерки  имат за цел вътрешна консолидация на партията и активен диалог, както и с коалиционни партньори и други леви формации. Обсъдени бяха въпросите за организационното укрепване на партията, дигитализацията и новите технологии, които могат да бъдат използвани. Целта е БСП да бъде силна, отговорна и идейно-ясна политическа формация, която си поставя високи цели на предстоящите парламентарни избори - да бъде партия на стабилност, принципност и последователност в политиката", гласи съобщението.

В същото време в НДК се основа ново идейно движение в рамките на БСП - платформа "Социализъм ХХI век". 

Сред учредителите са бившият депутат Валери Жаблянов, който в 44-ия парламент напусна групата на левицата, но не и партията - за разлика от други свои колеги, журналистката Велислава Дърева, някогашният зам.-министър на екологията Чавдар Георгиев, икономистът Георги Тодоров, който щеше да се кандидатира за лидер на първите преки избори, но се отказа от надпреварата.

В идейното движение влизат още Ана Пиринска - дъщеря на Георги Пирински и политолог, дъщерята на Нора Ананиева - Ана, бившият зам.-министър на енергетиката и депутат Явор Куюмджиев, активни социалисти от страната, сред които и Албена Шавел от район "Одесос" във Варна. Тя е и журналистка, а неотдавна се разбра, че лидерката на БСП Корнелия Нинова е завела дело срещу нея заради критична публикация във фейсбук, от която лидерката се почувствала засегната. 

От"Социализъм ХХІ век" твърдят, че целта не е да се разединява допълнително левицата, а да се обърне внимание, че "партията спешно се нуждае от промяна, за да има шанс да се представи достойно на предстоящия предсрочен вот и да възстанови доверието на левите избиратели".