Националният съвет на БСП реши партията да подкрепи президента Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова, които се кандидатираха за втори мандат. Решението бе прието с внушително мнозинство, но след бурни дискусии.

Основната критика към ръководството на партията, която се е чула на пленума, е, че подкрепата за втори мандат на президента не е била заявена още преди парламентарните избори. Според членове на Националния съвет именно това е една от причините БСП да е на трето място на вота.

Членове на пленума са изтъкнали, че липсата на подкрепа досега е създала поле за манипулации. А партията не могла да се възползва от единствената си победа на избори в последните години. Според тях някои изказвания на лидерката Корнелия Нинова също са разколебали редовите социалисти.

Сформирана е работна група, която да осъществява комуникацията с президентската двойка за формулата на издигането й, инициативният комитет и политиките, които ще отстояват Радев и Йотова. Групата ще се ръководи от Корнелия Нинова, а в състава й влизат представители от ръководството на партията и парламентарната група.

Предстои Националният съвет на БСП да одобри изработения от Изпълнителното бюро обхват на политиките, които да бъдат предмет на разговорите между работната група и кандидат-президентската двойка за втория й мандат.

Пленумът на БСП започна с искане на оставката на Нинова от привърженици на партията.

Социалистите бяха скептични, че ще се стигне до избор на ново ръководство, след като старото подаде оставка заради изборната загуба.

"Не се очаква този априлски пленум да има исторически характер", заяви Янаки Стоилов.

Докато Националният съвет се събираше, пред централата на БСП се появи бус с надпис СДС, от който звучаха песни от зората на демокрацията. Надписът върху буса гласеше "Корнелия, СДС е с теб до победата".

След края на пленума Нинова заяви, че БСП ще гласува против правителство на ГЕРБ. Ако се предложи правителство на "Има такъв народ" пленумът реши да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва, него при няколко условия:

бързи и последователни действия в здравната сфера и смекчаване на последиците от кризата;

борба с корупцията, укрепване на съдебната система, медиите и възстановяване на парламентаризма;

обективна и задълбочена ревизия на бюджета;

прозрчаност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС и преработен план за възстановяване и устойчивост;

промени в изборното законодателство, които да гарантират честността на вота и да ограничат купения вот.

Ако от партията, която предлага правителство смятат да осъществяват действия, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, то тя няма да получи подкрепа, каза още Нинова.

Ако БСП получи третия мандат пленумът в спешен порядък ще вземе решение по този въпрос.

До края на месеца местните структури ще проведат събрания за анализ на резултатите от изборите. Изпълнителното бюро ще ги обобщи и ще внесе в националния съвет план за действие.

Не е бил поставен въпрос за свикване на конгрес.

Нинова също призна, че закъснението на подрепата за кандидатурата на президента е било грешка.