Цената на дребно на бензина в САЩ достигна рекордно високо равнище от 2014 г. след спирането на работата на тръбопровода "Колониъл пайплайн", съобщи на сайта си Американската автомобилна асоциация, цитирана от ТАСС и БТА.

От момента на спиране на работата на тръбопровода миналия петък до вчера сутринта цените на бензина в страната нараснаха средно със 7 цента. Средните показатели за седмица достигнаха 3,02 долара за галон (или 3,785 л) - това са най-високите показатели от октомври 2014 г., уточнява асоциацията.

По нейни оценки в краткосрочен план колебанията в цените на дребно на бензина ще продължат. Връщането към нормалното ще стане успоредно с възобновяването на експлоатацията на тръбопровода.

По-рано агенция Блумбърг предупреди, че спирането на работата на обекта може да доведе до покачване на цените на горивата до най-високо равнище за последните 7 години.

"Колониъл пайплайн" обяви, че атаката срещу нейната система е извършена със зловреден вирус, който прониквайки в компютърната система, временно блокира работата й и шифрова данните докато жертвата на хакерите не изплати искания откуп.

По данни на американските медии, престъпниците са похитили 100 гигабайта данни и фирмата е била принудена да спре работа.

По тръбопровода "Колониал пайплайн", който свързва щата Тексас с щата Ню Джърси, се пренасят около 45 процента от горивото, използвано на Източното крайбрежие на САЩ.

Компанията вчера обяви, че работата на тръбопровода ще е напълно възстановена до края на деня.