Международна операция срещу престъпна група за финансови измами, резултат от разследване, започнало в Германия, е довела до арести и на територията на България, стана ясно от съобщение на прокуратурата. Групата за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти е нанесла щети за общо 30 млн. евро, става ясно от информацията.

В операцията по задължане на заподозрените участници в схемата са участвали полицейски и съдебни органи на 7 държави - Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и  България. Действията по арестите са координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС - Евроджъст, а на следствения отдел на спецпрокуратурата и полицаите от ГДБОП у нас са помагали разследващи екипи от Германия. 

Арестите на територията на България са заради изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена  от прокуратурата в Кобленц, Германия, на територията на градовете София, Мездра и Варна. Претърсени са 21 адреса – колцентрове,  офиси на дружества и жилища. Откритото ще бъде представено на разследването в европейската страна. А задържаните са 5-има души, от които двама - чужди граждани. "Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока  Гърция".

Разследващите у нас твърдят, че той е с мярка за отклонение "задържане под стража", защото у него били открити наркотични вещества. Останалите са задържани за 72 часа с прокурорско постановление, но прокуратурата ще иска постоянен арест, става ясно още от съобщението.