Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва в свой доклад да се увеличи данъкът върху наследството или даренията, постъпленията от които са твърде малки, тъй като съществуват режими на освобождаване и отстъпки.

Целта е да се води борба с големите разлики в богатстствата, нараснали още повече от една година, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Заключението на ОИСР се основава на констатацията, че делът на имуществото на най-богатите се е увеличил от края на 20-и век.

Според представените от 27 страни от ОИСР данни, 10-те процента от най-богатите притежават половината от общото имущество, а 18 процента са съсредоточени в ръцете на 1 процент, които са най-богати.

На този фон данък наследство или дарение представлява едва средно 0,5 на сто от бюджетните постъпления, тъй като данъчните основи са изключително намалени, подчерта пред журналисти Паскал Сент-Аманс, директор на Центъра за данъчна политика и администрация в ОИСР.

При тази ниска основа, съществуват големи разлики между Южна Корея, Белгия и Франция, където постъпленията от този данък клонят към 2 процента, и Съединените щати, където те са по-малко от 0,25 на сто.

Ниското облагане се обяснява с множество възможности за освобождаване от налог (застраховка живот, основно жилище, прехвърляне на предприятие и др.), но и с данъчни отстъпки при прехвърляне на имущество на деца, където праговете също са много различни: едва над 17 000 долара в Белгия, обаче 11 милиона долара в САЩ.

Паскал Сент-Аманс подчертава че колкото повече се увеличава богатството, толкова повече намалява данъчното облагане, което допринася за подкопаване на справедливостта и засилване на неравенствата.

Затова ОИСР препоръчва да се облагат получателите на дарения и наследства през целия им живот, отколкото при всеки отделен случай.