Американският оператор на петролопроводи „Колониъл пайплайн“, който беше принуден да затвори огромната си мрежа запада кибератака, съобщи вчера, че е пуснал в действие съвсем малка част от разпределителните си тръбопроводи между терминалите, предаде Франс прес.

Кибератаката е включвала т.нар. рансъмуеър - код, който се възползва от пропуските в сигурността, за да криптира компютърните системи и да изисква откуп за деблокирането им, посочи в комюнике компанията.

Опитът за киберизнудване е дело на престъпна банда, известна като „ДаркСайд“, която се прави на Робин Худ, като краде от корпорации и дарява част от откраднатото за благотворителност, казаха източници, запознати с разследването, цитирани от Асошиейтед прес.

Малко след като установи атаката, „Колониъл“ спря някои системи като предпазна мярка за ограничаване на заплахата, отбеляза компанията, пише БТА.

Работата на мрежата е блокирана вече трети ден. 

Според експерти цените на бензина вероятно няма да бъдат засегнати, ако системата отново заработи нормално в следващите дни, но подчертаха, че инцидентът трябва да бъде предупредителен сигнал за компаниите да обърнат внимание на уязвимите си места и да потърсят решения.

„Колониъл“ каза, че „остава в контакт със силите на реда и други федерални служби, включително министерството на енергетиката, което съгласува реакцията на федералното правителство“.

Президентът Джо Байдън е информиран за ситуацията, каза вчера министърката на търговията Джина Раймондо пред телевизия Си Би Ес. Работим с местните власти и щатите, за да осигурим нормализиране на работата в най-кратки срокове и да няма смущения в снабдяването, обясни тя.

„Колониъл пайплайн“, смятана за един от най-големите оператори на петролопроводи в САЩ, транспортира бензин и дизелово гориво по тръбопроводи с обща дължина на 8800 км в страната. 

Базираната в Джорджия компания пренася бензин и друго гориво от Тексас до Североизтока. Според „Колониъл“ фирмата доставя приблизително 45 процента от горивото, използвано по Източния бряг.