Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Подуване на лицето след ваксиниране с коронавирусната ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" при хора, които имат дермални филъри и съвет за наблюдение за редки тромбози при ваксината на "Джонсън и Джонсън" да бъдат добавени към лекарствените описания на препаратите за имунизация срещу COVID-19. Това е препоръката на комитета за безопасност на Европейската лекарствена агенция (EЯЛ/ЕМА).

Според експертите на агенцията "съществува поне умерена възможност за наличие причинно-следствена връзка" между ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и докладваните случаи на подуване на лицето при пациенти с козметични корекции. Този страничен ефект обаче не променя съотношението между риск и ползи от ваксините, като все така според ЕАЛ ползите многократно надвишават вероятността от появата на нежелана реакция.

При имунизирани с препарата на "Джонсън и Джонсън" препоръката, която се очаква да бъде добавена към листовката, е за активно наблюдение в продължение на три седмици след прилагането му за признаци на тромбоза и тромбоцитопения. Това ще важи при пациенти, вече диагностицирани като рискови или страдащи от тромбоцитопения или имат тромбоемболия . Ограниченията обаче не препоръчват по отношение на прилагането на ваксината. ЕАЛ и по-рано посочи, че в много редки случаи се наблюдават необичайни кръвни съсиреци след ваксинация, след като за 6 такива беше съобщено в САЩ при 7 млн. направени дози.

Компанията "Астра Зенека" трябва да предостави допълнителни подробни данни за случаи на синдром на Гилен-Баре (GBS), докладвани след ваксинация, ако има такива. GBS е нарушение на имунната система, което причинява възпаление на нервите и може да доведе до болка, изтръпване, мускулна слабост и затруднено ходене. GBS е бил идентифициран по време на процеса на разрешение за пускане на пазара на ваксината като възможно нежелано събитие, изискващо специфично наблюдение на безопасността. Сега компанията трябва да докладва дали то се наблюдава при вече ваксинираните с препарата хора".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.